Dieta viitorului tătic poate pune în pericol sănătatea bebelușului?

Descoperă cum dieta viitorului tătic poate juca un rol important în dezvoltarea copilului.

 Cum poate dieta viitorului tătic să influențează starea de sănătate a bebelușului

Un studiu recent, condus de Sarah Kimmins de la Universitatea McGill, a constatat că dieta de dinainte de sarcină a viitorului tătic poate juca un rol la fel de important în dezvoltarea bebelușului ca și cea a femeii. Da! Ați citit bine, băieți, așa că dați la o parte cartofii ăia prăjiți.

Cercetarea, care s-a axat pe vitamina B9 (cunoscută și sub numele de folat, care se găsește în legume cu frunze verzi, fructe, cereale și carne). Înainte de a rămâne însărcinate, mamele sunt încurajate să mănânce folat suplimentar pentru a preveni avorturile spontane și defectele congenitale la bebeluși – dar tăticii se bucură adesea de lipsa recomandărilor. Gata cu asta!

Cercetătorii au lucrat cu șoareci și au comparat descendenții taților cu folat insuficient în diete cu cei ai taților cu niveluri suficiente de folat. Pe parcursul studiului, au descoperit că deficiența paternă de folat a fost asociată cu o creștere a defectelor congenitale de diferite tipuri la descendenți, comparativ cu descendența șoarecilor ai căror părinți au fost hrăniți cu o dietă bogată în folat.

Cât de extreme erau deficiențele? Unul dintre cercetătorii care au lucrat la acest studiu, dr. Romain Lambrot, a spus: „Am fost foarte surprinși să vedem că a existat o creștere de aproape 30 de incidențe pe an a defectelor congenitale în cazul celor născuți din tați ai căror niveluri de folat erau insuficiente. Am văzut câteva anomalii scheletice destul de severe care includeau atât deformări cranio-faciale, cât și deformări ale coloanei vertebrale.”

Conduși de Kimmins, cercetătorii au reușit să descopere pentru prima dată că nivelurile de folat ale unui tată pot fi la fel de importante pentru dezvoltarea și sănătatea descendenților lor ca și cele ale mamei.

Ea a spus: „În ciuda faptului că acidul folic este acum adăugat la o varietate de alimente, tații care consumă diete bogate în grăsimi, de tip fast-food, sau care sunt obezi pot să nu poată utiliza sau metaboliza folatul în același mod ca cei cu niveluri adecvate de această vitamină.

Persoanele care trăiesc în nordul SUA sau în alte părți ale lumii în care există insecuritate alimentară pot fi, de asemenea, în mod special expuse riscului de deficit de folat. Și acum știm că aceste informații vor fi transmise de la tată la embrion cu consecințe care ar putea fi destul de grave.”

Deci, ce ar trebui să facă viitorii tati? Să fie atenți la ce mănâncă, spune Kimmins, și să acorde mai multă atenție folatului pe care îl consumă. Ea adaugă: „Cercetările noastre sugerează că tații trebuie să se gândească la ce pun în gură, ce fumează și ce beau și să își amintească că sunt îngrijitori ai generațiilor viitoare.”

Și cercetările ulterioare vor ajuta la susținerea constatărilor actuale, „Dacă totul merge așa cum sperăm”, spune ea, „următorul nostru pas va fi să lucrăm cu colaboratorii de la o clinică de fertilitate, astfel încât să putem începe evaluarea la bărbați a legăturilor dintre dietă, supraponderalitate și modul în care aceste informații influențează sănătatea copiilor lor.”

Și iată, dragi mămici, dovada că treaba unui tată nu se termină niciodată (dar și că niciodată nu e prea devreme să înceapă!).

Verifica pret aici !

urmareste-ne

Articole recente